AKTUALITY

Zpět na přehled aktualit

PROGRAM SVĚTOVÉHO POHÁRU V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ 23'

Startuje už ve čtvrtek 11. května

Novoměstský svěťák je zpět. S mnoha novinkami, maratonskou premiérou SP, Pidcockem. Program ve Vysočina Areně bude letos opět nabitý…

Zdroj: Jan Němec, MTBS.cz

Nové Město na Moravě a jeho sportovní program bude v letošním roce výrazně našlapanější, než jsme byli zvyklí z let předchozích. Kromě tradičních disciplín se do harmonogramu dostal i závod světového poháru v maratonu. Celý program tak začne o den dříve, tedy už ve čtvrtek.

 Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě má v roce 2023 výsadní postavení úvodního kola z celkem osmidílného seriálu pro disciplíny cross country a short track. Zároveň je ale i debutantem v maratonském seriálu, který má ve svém prvním roce pouze 4 závody.

Maraton tak bude v programu SP (sobota 13. května)  jednou z největších novinek, pro nejlepší maratonce světa je připraven 60km okruh, který absolvují dvakrát. Podle všech informací se na úvodní závod chystá kompletní maratonská špička včetně domácí scény.

„Trať maratonského svěťáku jsme postavili na osvědčených základech trasy, která se jezdí od samého počátku bajkového závodění tady ve Vysočina Aréně. 60kilometrový okruh nabídne to nejlepší, co se nám podařilo Žďárských vrchů vytěžit. Na závodníky čekají dlouhá táhlá stoupání po loukách, rychlé sjezdy po šotolinách, technické kamenité pasáže po uzounkých pěšinkách nebo strmé výjezdy po kořenech,“ říká stavitel a ředitel maratonské trati v jedné osobě Jan Jobánek.

Pořadatelé ale nezapomněli ani na amatéry a hobby jezdce, kteří si rovněž budou moci vyzkoušet trasu buď na 60, nebo 120 km. Propozice pro amatérský závod zde.

Další novinkou v programu je samostatný short track pro kategorii U23, která dosud musela svým elitním kolegům jen přihlížet. Závod je naplánován na čtvrtek 11. května odpoledne a celý sportovní program v NMNM zahájí.

Pátek 12. května bude věnován short tracku elitním ženám a mužům, sobota 13. května bude závoděním našlapaná od rána do večera. Už v osm ráno odstartují maratonci, na které naváží ve své světové sérii juniorky a junioři. Na startu nebude chybět ani mladá česká reprezentace, která by jistě ocenila silné hlasivky diváků!

Pro amatéry a hobby cyklisty je připraven maraton se startem v 8:15 hod. a pak večerní Night Race, tradičně v 21 hod. (kompletní Doprovodný program zde)

Sobotu odpoledne vyplní cross country žen a mužů do 23 let a v neděli pak zlatý hřeb programu – elitní závody cross country žen a mužů.

Kompletní program včetně tréninků a doprovodných akcí najdete zde: www.mtbnmnm.cz/program