AKTUALITY

Zpět na přehled aktualit

Ladislav Slonek byl uveden do Síně slávy lyžařů

V rámci květnového vyhlášení Krále bílé stopy byl uveden do Síně slávy Svazu lyžařů České republiky doc. Ing. Ladislav Slonek. Tento stále aktivní funkcionář novoměstského klubu se výrazně zapsal do dějin lyžařského sportu v rámci České republiky i mezinárodní lyžařské federace FIS.

Dlouhé roky Slonek působil ve sportovním klubu a spoluorganizoval závody o Zlatou lyži. Byl expertem běžeckých disciplín FIS, podílel se na vybudování základů nynější Vysočina Areny a homologaci tratí na Vysočině i v zahraničí. Především díky jeho diplomatickému úsilí se v Novém Městě na Moravě zabydlely závody světového poháru v běhu na lyžích. Ladislav Slonek se zúčastnil osmi zimních olympijských her a šestnácti mistrovství světa v klasickém lyžování. Na těchto soutěžích působil v různých rolích. Od technického delegáta FIS, vedoucího výpravy, trenéra až po servismana.

Ladislav Slonek zásluhou svých diplomatických schopnosti, osobních vazeb a dokonalé jazykové výbavy posunul Nové Město na Moravě od začátku osmdesátých let minulého století mezi světová lyžařská a potažmo i biatlonová centra.

Kromě sportu byl po tři volební období  doc. Slonek děkanem Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerizy v Brně, kde působil i v roli proděkana. Byl rovněž členem univerzitních vědeckých rad. O lesnické problematice přednášel nejen na mateřské Mendelově univerzitě v Brně, ale také v Jihoafrické republice, Řecku, Španělsku i na Ukrajině.

Do Síně slávy byl Ladislav Slonek uveden přesně měsíc před svými 83. narozeninami, které oslaví 12. června. Společně s ním toto ocenění ještě obdrželi skokan na lyžích a trenér Zbyněk Hubač, funkcionář a sjezdař Miroslav Jarouš, trenér běžeckého lyžování Aleš Suk a průkopník snowboardingu Luděk Váša.

Rok 1973. Zleva: ředitel hotelu SKI Hradil, předseda lyžařského odd. NMNM Ing. Mirko Tulis, autor projektu SKI Hotelu Ing. arch. Jan Kruml a autor projektu nového lyžařského stadionu, doc. Ing. Ladislav Slonek.
Rok 1973. Zleva: ředitel hotelu SKI Hradil, předseda lyžařského odd. NMNM Ing. Mirko Tulis, autor projektu SKI Hotelu Ing. arch. Jan Kruml a autor projektu nového lyžařského stadionu, doc. Ing. Ladislav Slonek.