AKTUALITY

Zpět na přehled aktualit

Razýmová a Lukeš vítězi 84. Zlaté lyže

Mistrovský víkend prověřil formu českých běžců na lyžích před nadcházejícím MS v Planici

Vysočina Arena hostila od pátku do neděle mistrovství republiky v běžeckém lyžování. Medaile se rozdávaly v několika kategoriích od dorostenců do 16 let až po dospělé kategorie. Finální přípravu před mistrovství světa ve slovinské Planici absolvovala na republikovém šampionátu i Kateřina Razýmová, která si podmanila oba distanční závody.

Dominance Razýmové mezi ženami

Otevřené mistrovství republiky, na kterém startovali i běžci a běžkyně z Polska, Slovenska, Německa či dokonce Austrálie, se v Novém Městě konalo od 17. do 19. února. Na závodníky v nejrůznějších kategoriích čekaly v pátek sprinty, v sobotu intervalové závody a v neděli pak závody s hromadným startem. Hlavní hvězdou celé akce byla Kateřina Razýmová. Zkušená česká reprezentantka, která se v této sezoně blýskla například dvěma umístěními v TOP 15 na Tour de Ski, byla na Vysočině jedinou účastnicí, která figuruje v nominaci na mistrovství světa do Planice. A fakt, že patří k nejlepším běžkyním v České republice, potvrdila i na trati.

Vyhrála totiž nejen sobotní závod na 5 kilometrů klasickou technikou, ale také nedělní desetikilometrový závod s hromadným startem volnou technikou. V neděli dokonce porazila druhou v pořadí Sophii Lechnerovou z Německa o takřka dvě minuty.

Pokud jde o sprint dospělých, ten vyhrála právě Němka Lechnerová. Mistryní republiky se pak stala v pořadí druhá Petra Vitáková, která za zády ponechala Anetu Břečkovou a Barboru Havlíčkovou.

Mezi juniorkami se mistryněmi republiky staly Karolína Dvorská a Anežka Honsová. Zatímco Dvorská vyhrála intervalový závod, Honsová získala zlato v masáku, k čemuž ještě přidala stříbro ze sobotní pětky.

Lukeš suverénní mezi muži

V mužských závodech se nejvíc dařilo trojici talentovaných závodníků Matyášovi Bauerovi, Tomášovi Lukešovi a Jiřímu Tužovi. Češi spolu sváděli velmi zajímavé souboje a, jak se říká, každý chvilku tahal pilku.

V pátečním sprintu se mistrem republiky stal Bauer, za kterým se seřadili Tuž s Lukešem. Sobotní intervalový závod pak vyhrál Lukeš, za kterým se pro změnu seřadili jeho dva juniorští konkurenti. Tuž byl druhý a stal se zároveň juniorským mistrem republiky. Šampionát byl zakončen patnáctikilometrovým závodem s hromadným startem a znovu se z titulu mistra rebliky radoval Lukeš. Tentokrát stříbro bral Kryštof Zatloukal a bronzový byl Vladimír Kozlovský. Juniorským mistrem republiky stal Ondřej Pilař.


Kompletní výsledky všech závodů včetně dorosteneckých kategorií naleznete zde.

Zdroj: czech-ski.com