AKTUALITY

Zpět na přehled aktualit

Mistrovský žákovský víkend

11. a 12. března Vysočina Arena hostila hned tři běžecké závody

V Novém Městě na Moravě se o uplynulém víkendu konal Český pohár a zároveň i MČR v kategorii staršího žactva. V sobotu současně proběhl i závěrečný závod lyžařského seriálu Stopa pro život Balíkovna Ve stopě Zlaté lyže.

Sobota 11. března

První den závodů pro tři kategorie staršího žactva patřil Českému poháru, na tratě kolem Vysočina Arény se vydalo zhruba 300 závodníků a závodnic. Oproti takřka jarnímu pátečnímu dni se na sobotu výrazně ochladilo. Vysočina Arenu od rána bičoval silný nárazový vítr s přívaly sněhu, takže podmínky snad nemohly být náročnější a všichni závodníci zaslouží pochvalu zato, jak se s náročnými tratěmi dokázali popasovat. „Dnes v průběhu dne připadlo asi sedm centimetrů sněhu, takže podmínky byly náročné. Na trati leží technický sníh, který se mísí s novým a podmínky pro mázu jsou opravdu složité.“ prozradil ředitel závodů Josef Gabriel.

Závod žáků ročníku 2010 opanoval Lukáš Štěrba, který dorazil do cíle necelé tři vteřiny před Josefem Schäferem, třetí příčku bral Antonín Súra. Ve stejné kategorii dívek dominovala Anna Masnicová, reprezentantka liberecké Dukly dorazila do cíle o dvě vteřiny dříve než Veronika Lebedová. Na třetí pozici se umístila Jana Machová.

V kategorii o rok starších žáků triumfoval Jakub Šíma, který dorazil do cíle před Vojtěchem Kozákem a Adamem Hroudou. Dívek ročníku 2009 se na do bílé stopy vydalo 52, nejrychleji tříkilometrovou trať objela Nikola Žilinská, o necelých osm vteřin po ní dojela do cíle Daniela Dlouhá, bronzový stupínek obsadila Luisa Menclová.

Závod kategorie U15 opanoval Štěpán Jungwirth, dvojnásobný vítěz z ODM přidal další výhru v Českém poháru. Druhého Martina Šíra za sebou nechal o více než 10 vteřin. Pro třetí příčku si dojel Matěj Vocelka. Mezi žákyněmi stejné věkové kategorie byla nejlepší Anna Mládková, která nadělila deset vteřin Karolíně Špicarové a Norice Nebusové.

„V sobotu dopoledne jsme jeli Český pohár v běhu na lyžích žactva s hromadným startem klasicky, kterého se účastnilo zhruba 300 závodníků ve třech věkových kategoriích. Odpolední program byl ve spolupráci se Stopou pro život, kdy jsme jeli žákovský závod s hromadným startem a závod pro širokou veřejnost. Celkově tu bylo asi 450 startujících, takže s účastí určitě velká spokojenost,“ hodnotil sobotní program ředitel závodu Josef Gabriel.

Kompletní program, startovní listiny i výsledkové listiny naleznete na webu SLČR a na webu seriálu Stopa pro život.

Severní vítr je krutý…

Neděle 12. března

V neděli byl na programu norský sprint v rámci Mistrovství České republiky. Norský sprint je velmi obtížný nejen pro organizátory, ale také pro samotné závodníky. Jedná se o typ závodu, kdy se podle kvalifikačních časů seřadí celé startovní pole do několika rozjížděk. Závodníci poté absolvovali své rozjížďky dvakrát s tím, že se mezi nimi mohli posouvat.

Mezi žákyněmi ročníku 2010 úřadovala Anna Masnicová, která si dojela pro titul Mistryně České republiky před Silvií Půbalovou a Janou Machovou. Stejnou trať měřící 700 metrů absolvovali i chlapci stejné věkové kategorie, kterou ovládl Lukáš Štěrba před Filipem Drdou a Josefem Schäferem.

Žákyně ročníku 2009 také čekala sedmisetmetrová trať, kterou si podmanila Nikola Plecháčová. Pro stříbro si dojela Ella Suchardová a na bronzový stupínek vystoupala Adéla Brožová. Kategorii žáků ročníku 2009 opanoval William Bednář, který po kvalifikaci opanoval i obě dvě rozjížďky. Druhou pozici obsadil Matěj Gajdoš a bronzový se umístil Jakub Šíma.

Kategorii U15 čekala trať o 200 metrů delší než jejich mladší kolegy. Mezi dívkami ročníku 2008 sice v kvalifikaci doběhla první Martina Tůmová, kontaktní závod a samotné rozjížďky však více sedly Emmě Mánkové, reprezentantka Fischer Ski klubu Šumava Vimperk odjela výborně obě dvě rozjížďky a nechala Martinu Tůmovou pouze na stříbrné pozici. Třetí stupínek obsadila Štěpánka Krejčí.

Mezi chlapci stejné kategorie opět úřadoval Štěpán Jungwirth, který si podmanil kvalifikaci, v první rozjížďce sice dojel až čtvrtý, ale finálová jízda patřila opět reprezentantovi liberecké Dukly. Po letošních triumfech v Českém poháru a zlatých medailích na Olympiádě dětí a mládeže opanoval i Mistrovství české republiky v norském sprintu. Druhé místo obsadil Oskar Poluha, třetí příčku vybojoval Kryštof Háněl.

Závody v Novém Městě na Moravě ukončily staršímu žactvu letošní zimní sezonu. Kompletní výsledky z celého závodního víkendu naleznete na webu SLČR.

V neděli při MČR v norském sprintu již areál zalilo slunce.

Text s využitím webu czech-ski.com, foto Tomáš Zaňka