AKTUALITY

Zpět na přehled aktualit

Vysočina Arena o víkendu hostí MČR v běhu na lyžích a 84. ročník Zlaté lyže

Jeden z vrcholů domácí lyžařské sezóny se blíží! Už tento víkend se ve Vysočina Areně uskuteční mistrovství České republiky v běhu na lyžích dospělých a dorostu a 84. ročník Zlaté lyže Českomoravské vrchoviny. Program ve známém sportovním středisku začíná v pátek, kdy na běžce čekají sprinty. Následovat budou intervalové závody klasickou technikou, v neděli jsou na programu závody s hromadným startem volně.


Ještě než započne mistrovství světa v Planici, v Novém Městě se sjede republiková běžecká elita a popere se o mistrovské tituly. A nejen to. Závodit se bude i o případnou nominaci právě do slovinské Planice. „S ohledem na skladbu závodů v druhé polovině MS uvažujeme o případné do-nominaci dalších sportovců na základě výsledků z mistrovství ČR,“ uvedl před závodním víkendem sportovním ředitel úseku běžeckých disciplín SLČR Štěpán Kaliba.

Vysočina aréna je každoročně dějištěm významných sportovních akcí, podmínky zde jsou rozhodně jedny z nejlepších u nás. S ohledem na blížící se domácí mistrovství světa v biatlonu navíc celý areál prošel řadou úprav a právě běžci je o víkendu poprvé otestují. „Poprvé se velké lyžařské závody pojedou i přes nově vybudovaný tubus, který se nachází před stadionem. Závodníky prověří i následující nové stoupání. Celý kopec se trochu předsunul a zvýšil. Zvláště v hromadných startech bude hodně zajímavé sledovat, jak se jim na těchto nových úsecích povede,“ řekl k úpravám tratě šéf závodu Jan Skřička.

Teploty nejsou aktuálně přívětivé pro zimní sporty, ovšem ani to není pro pořadatele překážkou. Areál je připraven v perfektních podmínkách po celou zimu a následující víkend nebude výjimkou. „Sníh bude určitě v průběhu víkendu tát. Na trati je ho ale hodně a máme dostatečnou zásobu. Tím, jak mrzlo v minulém týdnu, tak jsou podmínky aktuálně dobré. Je možné, že při závodu volnou technikou se bude trochu bořit, ale to bude pro všechny stejné a závodníci se s tím budou muset prostě popasovat,” popisoval podmínky Skřička. 

Dalším strašákem organizátorů je silný vítr, který je hlášen hlavně z pátku na sobotu. V minulém roce v areálu dokonce začaly padat stromy a nedělní závody musely být zrušeny. Natolik extrémní předpověď ale pro letošní ročník hlášena není. „Kvůli silnému větru máme připravenou traťařskou četu, která bude v průběhu trať upravovat. Vítr by měl být opravdu silný, ale stejný scénář jako loni by nastat neměl,” uklidnil šéf závodů v Novém Městě na Moravě.

Lyžaři se ve Vysočina Areně sjedou už ve čtvrtek v odpoledních hodinách a absolvují oficiální trénink. V pátek v 9:30 vyběhnou dorostenci do sprintové kvalifikace volnou technikou, následně je čekají finálové rozjížďky. Stejný program čeká i na dospělé závodníky od 13:00. Sobota nabídne intervalové závody klasickou technikou, neděle pak závody s hromadným startem technikou volnou. 

„Všem závodníkům i fanouškům přeji, aby si víkend u nás v Novém Městě na Moravě užili. Zvláště lyžařům vzkazuji, aby se nenechali odradit počasím. My se za pořadatele budeme snažit uspořádat závody takového standardu, jakého jsou u nás zvyklí,” uzavřel Jan Skřička.

Pátek 17.2.

9:30 Kvalifikace sprintu volnou technikou – dorost

10:30 Finálové jízdy sprintu volnou technikou – dorost

13:00 Kvalifikace sprintu volnou technikou – dospělí

14:15 Finálové jízdy sprintu volnou technikou – dospělí

Sobota 18.2.

9:30 Intervalové závody klasickou technikou

Neděle 19.2.

9:30 Závody s hromadným startem volnou technikou

Zdroj: web SLČR, www.czech-ski.com