AKTUALITY

Zpět na přehled aktualit

Důležité informace k Mistrovství ČR v Novém Městě na Moravě

21. - 24. ledna 2021

Vysočina Arena se o víkendu stane scénou pro Mistrovství ČR v běžeckém lyžování. Od 22. do 24. ledna se bude v Novém Městě na Moravě závodit o tituly ve sprintu i v distančních závodech. Vzhledem k tomu, že se Česko nachází v nejpřísnějším stupni protiepidemického systému (PES), provází závody celá řada nutných opatření.

Mistrovství ČR je vůbec prvním celorepublikovým závodem této sezony. Aby se mohl uskutečnit, musel Svaz lyžařů ČR ve spolupráci s pořadatelským SK Nové Město na Moravě zajistit výjimku od Ministerstva zdravotnictví ČR, která velmi striktně stanovuje hygienicko-protiepidemické podmínky.

Ty mimo jiné zakazují přítomnost jakýchkoliv diváků a nařizují povinnost absolvování vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2. „Organizátor zajistí nepřítomnost diváků v hledišti po dobu konání sportovní akce… Organizátor zajistí, aby maximální počet všech přítomných v místě konání sportovní akce nepřesáhl 400 osob,“ stojí v podmínkách konání akce, které stanovila MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR.

Celé znění závazných hygienicko-protiepidemických podmínek, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR, si můžete přečíst zde.

„Je nám líto, že musíme celý areál uzavřít a na závody se tak nedostanou žádní fanoušci. Chápeme, že to je nepříjemná situace nejen pro závodníky, ale také pro jejich rodiče a kamarády. Takové opatření je ale nezbytné, pokud chceme závodit. Aktuální epidemická situace v Česku pořádání sportovních akcí nepřeje, a tak si velice vážíme toho, že nám Ministerstvo zdravotnictví ČR umožnilo závody uspořádat,“ říká Lukáš Sacher, ředitel Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR.

„Jsme strašně rádi, že závody mohou proběhnout. Je ale nutné, abychom dodrželi všechny podmínky, které jsme od hlavní hygieničky dostali. Proto nemůžeme do areálu mimo závodníků a velice úzkých realizačních týmů nikoho pustit. Upřímně prosíme rodiče a fanoušky, aby toto respektovali. Pokud by nastal jakýkoliv problém, může to mít zcela zásadní dopad na všechny akce, které nás v této sezoně ještě čekají,“ upozorňuje Jan Skřička, generální sekretář organizačního výboru.

S ohledem na tato opatření bude celý areál Vysočina Areny oplocen. Při prvním vstupu do areálu odevzdají vedoucí členové výprav vyplněný selfreporting dokument a dokumenty potvrzující negativní výsledek testu na přítomnost viru SARS-Cov-2. Na základě těchto dokumentů obdrží přesný počet identifikačních pásek, které budou sportovce a členy výprav opravňovat k dalším vstupům do Vysočina Areny během dnů konání akce. Všem osobám bude na každém vstupu do areálu měřena teplota. Osoby s tělesnou teplotou vyšší než 37,5 °C nebudou do areálu vpuštěny.

Další upřesňující pokyny pro Mistrovství ČR si můžete přečíst zde.